Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kunstgebit, ook wel gebitsprothese genoemd willen nemen. Over het algemeen komt het doordat het gebit zodanig is beschadigd, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de eigen tanden en kiezen te gebruiken bij bijvoorbeeld het eten. Dit kan komen door ouderdom, waarbij de kwaliteit van het gehele gebit achteruit is gegaan door de jaren heen. Slechte verzorging of andere ongelukkige omstandigheden kunnen ook een oorzaak zijn. In dit blog lees je hoe een tandarts en tandprotheticus te werk gaan bij het plaatsen van een kunstgebit.

De eerste stap – consult en een afdruk

Voordat je een perfect kunstgebit hebt gaan er een aantal tandartsafspraken aan vooraf. Bij de eerste afspraak, het consult, bespreek je met je tandarts de situatie. Denk bijvoorbeeld aan de staat van je gebit, eerdere tandartsbehandelingen en zaken als je medicijnen. Daarna stelt de tandarts een behandelplan op en wordt er een afdruk van je gebit gemaakt. Deze afdruk is van alginaat, een soort rubber.

De tweede stap – Ontwerp van het kunstgebit

Nadat de tandarts een afdruk van je gebit heeft, wordt er in het tandtechnisch lab een gipslepel gemaakt. Met behulp daarvan maakt de tandarts bij de volgende afspraak een individuele afdruk. Dit wordt opgevolgd door een definitieve afdruk van siliconen. Zo kan de tandarts precies zien welke bewegingen je mond maakt en hoe het gebit eruit moet komen te zien. Ook worden er beetplaten gemaakt, die rekening houden met de verhouding tussen je kaken. Samen met de tandarts en tandprotheticus overleg je dan de vorm en de kleur die het kunstgebit moet krijgen.

De derde stap – Plaatsen van de prothese(s)

Nadat alles opgemeten, bepaald en geregistreerd is wordt in het tandprothetisch lab de prothese gemaakt. Bij de volgende afspraak krijg je eerst een pasprothese. Hiermee kijkt men of het gebit goed past en voldoet aan de wensen. Als dit het geval is wordt de definitieve versie gemaakt en geplaatst bij een volgende afspraak. Daarna kun je weer genieten van een perfect gebit en heb je geen last meer tijdens het eten, praten of lachen.

Het is verstandig om vooraf een tandartspraktijk te zoeken die gespecialiseerd is in het plaatsen van implantaten en protheses. Voor een kunstgebit in Amsterdam kun je bijvoorbeeld het beste terecht bij de Implantaat Clinic. Zij hebben zelf een tandprothetisch lab, waardoor je het best mogelijke kunstgebit krijgt.