Tandarts Vlasblom

Waarom je nooit zelf je tanden mag slijpen

Waarom je nooit zelf je tanden mag slijpen

Geplaatst op

Veel mensen vinden hun tanden niet mooi. Ze staan scheef of de tanden hebben allemaal een andere vorm of lengte. Vaak gaat men op zoek naar een tandheelkundige oplossing om het ‘perfecte’ gebit te krijgen. Sommige nemen dan het heft in eigen handen en beginnen met het slijpen van hun tanden. Doe dit niet! Schakel ALTIJD een professionele tandarts in, zoals Tandartspraktijk Vos voor tandheelkundige behandeling, zowel cosmetisch als niet-cosmetisch. Ook cosmetische behandelingen voor het gebit in het buitenland of bij een niet professional kunnen op lange termijn nare gevolgen hebben voor je gebit. 

Malocclusie

Technisch gezien is het mogelijk, maar zeker niet aan te raden. 

De boven en je onderkaak staan precies op een manier waardoor je goed kunt kauwen en op elkaar kunt bijten, ook wel occlusie. De punten van al je tanden zijn zo ontworpen dat ze in een bepaalde boog van links naar rechts schuiven als je kaak beweegt, door de punten van je tanden zelf te slijpen wordt deze boog aangepast en ontstaat er vaak een malocclusie. Malocclusie kan dan leiden tot pijn in het kaakgewricht en hoofdpijn.

Ruwe tanden

Ieder zijn of haar tanden slijten op natuurlijke wijze, dit gebeurt zelfs wanneer de tanden glad zijn, zoals deze van nature is. Als je thuis je tanden probeert te vijlen, laat je vrijwel zeker een ruw oppervlak achter, dit zorgt voor een snellere slijtage van de tegenovergestelde tand. De tegenoverliggende tand wordt hierdoor erg gevoelig en er bestaat een kans op extra malocclusie. 

De buitenste laag van je tand of kies is zeer hard (het glazuur), niet ver daaronder zit het zachtere tandbeen. Als het tandbeen blootstaat aan snelle slijtage van de tanden zal ook pijnlijke gevoeligheid optreden. Als je je tanden thuis vijlt, kan het zijn dat u per ongeluk door het glazuur heen gaat en het onderliggende tandbeen blootlegt.

Ga naar de tandarts

Een tandarts zal zich volledig bewust zijn van hoe uw tanden samenwerken in een evenwichtige en functionele occlusie, ze zullen ook in staat zijn om het gebit glad te strijken en te polijsten nadat ze zijn opgeleid in de tandartspraktijk. Een tandarts zal ook in staat zijn om te zien of het tandbeen waarschijnlijk wordt blootgesteld en behandelingen aan te bieden als dat het geval is. Dit alles is thuis niet mogelijk!

Gerelateerde berichten

tandarts en patiënt kijken naar foto van gebit

Alles wat je moet weten over een wortelkanaalbehandeling

Iedereen heeft wel eens van een wortelkanaalbehandeling gehoord. Het is een van de meest voorkomende ingrepen die een tandarts uitvoert. Daarnaast is...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden