Tandarts Vlasblom

Tandheelkundige gezondheid en droge mond

Tandheelkundige gezondheid en droge mond

Geplaatst op

We hebben allemaal speeksel nodig om onze mond te bevochtigen en te reinigen en om voedsel te verteren. Ook voorkomt speeksel een infectie door bacteriën en schimmels in de mond onder controle te houden. Als je niet genoeg speeksel maakt, wordt je mond droog en oncomfortabel. Gelukkig kunnen veel behandelingen helpen tegen een droge mond, ook wel xerostomie genoemd.

Let op: wanneer je twijfelt aan de staat van de gezondheid van je mond en gebit, maak dan altijd een afspraak met een tandarts. Als je woonachtig bent in Den Helder, dan adviseren we je van harte aan om een afspraak te maken bij Denhelder Dental.

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?

Oorzaken van een droge mond zijn onder andere:

Bijwerkingen van bepaalde medicijnen

Een droge mond is een veelvoorkomende bijwerking van veel voorgeschreven en niet-voorgeschreven medicijnen, waaronder medicijnen tegen depressie, angst, pijn, allergieën en verkoudheid (antihistaminica en decongestiva), overgewicht, acne, epilepsie, hoge bloeddruk (diuretica), diarree, misselijkheid, psychotische stoornissen, urine-incontinentie, astma (bepaalde bronchodilatoren), en de ziekte van Parkinson. Een droge mond kan ook een bijwerking zijn van spierverslappers en kalmerende middelen.

Bijwerkingen van bepaalde ziekten en infecties

Een droge mond kan een bijwerking zijn van medische aandoeningen, waaronder het syndroom van Sjögren, HIV/AIDS, de ziekte van Alzheimer, diabetes, bloedarmoede, taaislijmziekte, reumatoïde artritis, hypertensie, de ziekte van Parkinson, beroerte en de bof.

Bijwerkingen van bepaalde medische behandelingen

Schade aan de speekselklieren, de klieren die speeksel maken, kan de hoeveelheid geproduceerd speeksel verminderen. De schade kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van bestraling van het hoofd en de nek, en van chemotherapiebehandelingen voor kanker.

Zenuwschade

Een droge mond kan het gevolg zijn van zenuwschade aan het hoofd en de nek als gevolg van een verwonding of een operatie.

Uitdroging

Omstandigheden die leiden tot uitdroging, zoals koorts, overmatig zweten, braken, diarree, bloedverlies en brandwonden kunnen een droge mond veroorzaken.

Levensstijl

Roken of pruimtabak kan invloed hebben op de hoeveelheid speeksel die je maakt en kan de droge mond verergeren. Ademen met een opengesperde mond kan ook bijdragen aan het probleem.

Gerelateerde berichten

Tips dentale verzorging

Mythen, feitjes en statistieken over gaatjes in je tanden

Iedereen heeft wel eens te maken had met gaatjes. Bij sommigen is het niet verder gegaan dan een angst voor gaatjes als er weer een periodieke...

Lees meer

tandarts

5 stappen om de pijn in je kaak te verlichten

Kaakpijn, of ook wel tempomandibulaire gewrichtsaandoening genoemd, als een veel voorkomende aandoening die jaarlijks miljoenen mensen aangaat. De...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden