Iedereen heeft wel eens te maken had met gaatjes. Bij sommigen is het niet verder gegaan dan een angst voor gaatjes als er weer een periodieke controle gepland staat, terwijl anderen jaarlijks gaatjes moeten laten vullen. Dit is niet ongewoon, omdat gaatjes (cariës) een van de meest voorkomende tandproblemen is bij zowel kinderen als volwassenen. Er bestaan echter nog veel misvattingen over gaatjes en er is een hoop informatie onbekend bij de meeste mensen. Daarom hebben we een lijstje opgesteld met enkele mythen en feitjes over gaatjes.

Als mijn tanden geen pijn doen is alles in orde – mythe

Een groot deel van de mensen is in de veronderstelling dat je pas naar de tandarts moet en last hebt van gaatjes als het daadwerkelijk zeer doet. Dit is echter niet het geval en als je daadwerkelijk last krijgt is het al te ver. Er is een grote kans dat je zenuw dan ook al aangetast is. Daarom zijn reguliere controles van groot belang. Vrijwel iedere tandarts kan een gedegen controle uitvoeren op gaatjes, zoals de ervaren tandarts in Rotterdam.

Als ik een gaatje heb zie ik dat – mythe

Soms kun je inderdaad aan het oppervlak van je tanden zien dat je een gaatje hebt. Dit is echter niet altijd het geval. Tandartsen kunnen tijdens een periodieke controle op gaatjes beter zien of je ze daadwerkelijk hebt en voorkomen dat de gaatjes en klachten erger worden.

Je kunt gaatjes voorkomen – feit

Het is zeker goed mogelijk om gaatjes te voorkomen met een goede mondverzorging. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vrijwel ieder tandprobleem en ook de oplossingen zijn relatief standaard. Poets je tanden dagelijks, flos regelmatig, ga naar de tandarts voor controle, stop met roken en minder voedsel dat rijk is aan suikers en zuren. Hoe strakker je dit op orde hebt hoe beter het is voor je langdurige mondgezondheid.

Fluoride is het antwoord op een slecht gebit – feit / mythe

Een van de meest controversiële punten in de tandheelkunde van de laatste tijd gaat over fluoride. Is het nou juist goed of slecht voor je? Studies tonen verschillende resultaten aan als het gaat om de bescherming. Een deel geeft aan dat het je tanden resistenter maakt tegen de werking van bacteriën en zuren in je voedsel, dus in dat geval is het antwoord ja. Andere studies geven aan dat het ook negatieve effecten zou kunnen hebben op je gezondheid.