Tandarts Vlasblom

Wat zijn de gevaren van zelf je tanden bleken?

foto met een gebit voor en na bleekbehandeling

Wat zijn de gevaren van zelf je tanden bleken?

Geplaatst op

Als je aan mensen vraagt wat een van de eerste dingen is waar je op let bij een persoon, wordt het gebit vaak genoemd. Mooie, witte tanden (of juist het ontbreken ervan) vallen enorm op en bepalen mede de eerste indruk die je achterlaat. Het is echter niet zo gemakkelijk om altijd een stralend gebit te hebben. Verschillende factoren in onze leefstijl zorgen ervoor dat onze tanden niet de witte glans behouden die we zouden willen. Gelukkig biedt tanden bleken uitkomst! Er zijn talloze methoden om de kleur van je tanden te herstellen, te koop op verschillende sites en in de winkels. Een deel van deze thuismethodes kan echter schadelijk zijn voor je tanden.

Welk deel van de tand maak je nou eigenlijk witter?

Om te beginnen is het goed om te weten op welke manier je tanden ‘witter’ worden. Je tanden bestaan uit twee lagen die beiden wit (kunnen) zijn. Het buitenste deel van je tanden, het tandglazuur, is hetgeen dat van kleur verandert door je persoonlijke leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan roken en veel koffie drinken. Het binnenste deel van je tanden is ook wit, maar verkleurt naarmate je ouder wordt. Een goede bleekbehandeling maakt het buitenste vlak van je tanden witter en verandert niets aan het binnenste deel.

Glazuurschade en zenuwschade

Op het moment dat je een verkeerde bleekmethode gebruikt kunnen er twee dingen gebeuren. Ten eerste kan de methode geen zichtbaar verschil maken. Met andere woorden: de methode werkt niet. In het tweede geval merk je wel een zichtbaar verschil, maar komt het doordat het middel je glazuur wegslijt en de onderliggende, wittere laag blootlegt. In beide gevallen kan dit gepaard gaan met schade aan je tandvlees, zenuwen en je gehele gebit.

Hoe moet het dan wel?

Als je toch zelf je tanden wil bleken is het belangrijk dat je oplet welke methode je gebruikt. Gebruik niets met lasers, blekende spoelingsmiddelen en bepaalde fruitpasta’s. Je bent het meest zeker van een goed (en gezond) resultaat als je naar een bewezen expert gaat. Dit is in veel gevallen een tandarts. Lassus Tandartsen is bijvoorbeeld een kliniek met jaren ervaring met tanden bleken in Amsterdam. De kans is nog steeds groot dat je zelf de behandeling thuis moet uitvoeren, maar dat is iets anders dan een daadwerkelijke zelfbehandeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden