Veel verschillende soorten mondzorgverleners kunnen betrokken raken bij de verzorging van je tanden, tandvlees en mond. In deze blog gaan we wat dieper in op de specialistische zorg die aangeboden wordt door zorgprofessionals en wat deze mannen en vrouwen voor jou kunnen betekenen.

Nota bene: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een goede mondgezondheid en een goede verzorging van het gebit is noodzakelijk om op latere leeftijd nog steeds plezier te ondervinden van je eigen gebit. Daarom adviseren we je om elk half jaar op controlebezoek te gaan bij je tandarts. Ben je woonachtig in de regio Amsterdam West? Dan bevelen we je van harte aan om een bezoek te brengen aan deze tandarts in Amsterdam West.

Algemeen Tandarts

Een algemene tandarts is je eerstelijns tandarts. Deze tandarts diagnosticeert, behandelt en beheert je algemene mondgezondheidsbehoeften, inclusief tandvleeszorg, wortelkanalen, vullingen, kronen, fineers, bruggen en preventieve voorlichting. Alle praktiserende tandartsen hebben een diploma behaald. Over het algemeen is er drie of meer jaar van de opleiding tot algemeen beoefenaar van de tandheelkunde plus vier jaar van de tandheelkundige school nodig om een algemene tandarts te worden. Om een tandarts-specialist te worden, is een extra postdoctorale opleiding vereist.

Endodontist

Een endodontist is een tandarts die zich bezighoudt met de oorzaken, diagnose, preventie en behandeling van ziekten en verwondingen van de menselijke tandpulp of de zenuw van de tand. Deze specialist kan eenvoudige tot moeilijke wortelkanaalbehandelingen of andere soorten chirurgische worteloperaties uitvoeren.

Radioloog mond- en kaakchirurgie

Een radioloog is de mondverzorger die gespecialiseerd is in het nemen en interpreteren van alle soorten röntgenfoto’s en -gegevens die worden gebruikt bij de diagnose en het beheer van ziekten, aandoeningen en aandoeningen van het mond- en kaak- en aangezichtsgebied.

Mondgeneeskunde

Orale geneeskunde is het specialisme van de tandheelkunde dat voorziet in de zorg voor de medisch complexe patiënt door de integratie van geneeskunde en mondzorg. Dit omvat de diagnose en het beheer van mondziekten, waaronder mondkanker, orale korstmossenplanus, candidiasis en aphthous stomatitis. De mondgeneeskunde evalueert ook complexe medische patiënten voorafgaand aan openhartoperaties, chemotherapie en kankertherapie, evenals ziekenhuispatiënten.