Tandarts Vlasblom

Roken en het afsluiten van een uitvaartverzekering

Roken en het afsluiten van een uitvaartverzekering

Geplaatst op

Een uitvaartverzekering biedt een uitkering na overlijden ten behoeve van de kosten van de uitvaart. De gemiddelde kosten van een uitvaart bedragen momenteel ongeveer 8000 euro en is sterk afhankelijk van de individuele wensen. Er zijn grote verschillen in de voorwaarden, die verzekeraars hanteren voor een uitvaartverzekering. Het rookgedrag van mensen kan ook van invloed zijn op de mogelijkheden die er zijn voor het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Hogere premie voor rokers

Bij het aangaan van een verzekering wordt vaak een gezondheidsverklaring afgenomen. Voor de verzekeraar is een lange levensduur van belang met het oog op het beperken van hun kosten. Roken is van grote invloed op de gezondheid van mensen. De statistieken tonen aan dat rokers een kortere gemiddelde levensverwachting hebben. Een verzekeraar heeft hiermee dus een kortere periode om voldoende in te verdienen om de kosten van de uitvaart af te dekken. Vandaar dat verzekeraars vaak navraag doen naar het rookgedrag van mensen die een polis voor een verzekering willen afsluiten. Sommige verzekeraars hanteren een hogere premie voor rokers om het risico op vroegtijdig overlijden af te dekken.

Effecten voor de uitvaartverkering

Een hogere premie komt over het algemeen meer voor bij een ziektekosten- of een levensverzekering. Bij een uitvaartverzekering wordt veel gewerkt met een wachttijd van bijvoorbeeld twee jaar. Dit houdt in dat de uitkering pas plaatsvindt, wanneer een verzekerde twee jaar of langer na het afsluiten van de polis overlijdt. Deze constructie maakt dat de verzekeringsmaatschappij geen groot risico loopt bij vroegtijdig overlijden door bijvoorbeeld roken. Bij veel uitvaartverzekeringen geldt ook geen hogere premie voor
rokers.

Korting op de premie

Een enkele verzekeraar hecht dusdanig belang aan het stimuleren van gezond gedrag dat zij een korting hanteert voor niet-rokers. Dit geldt dan vaak voor verschillende verzekeringen die zij aanbieden, waaronder de uitvaart- of begrafenisverzekering. Niet-rokers krijgen bij deze verzekeraars een korting op de verzekeringspremie.

Fraude

Als u rookgedrag iet eerlijk vermeld bij het afsluiten van een verzekering wanneer hiernaar gevraagd wordt, dan pleegt u fraude. Dit is een strafbaar feit. Wanneer verzekeringsfraude aan het licht komt, zal er in de meeste gevallen geen uitkering van de polis plaatsvinden na overlijden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden