Tandarts Vlasblom

Fluoridelak: is er een voordeel?

tandarts

Fluoridelak: is er een voordeel?

Geplaatst op

Hoewel het enorm populair is voor het voorkomen van tandbederf bij kinderen, is fluoridelak misschien niet meer dan een dure placebo, zo blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Washington. Veel tandartsen, mondhygiënisten en kinderartsen hebben een fluoridelak aangebracht, die kan worden gebruikt om de tanden te coaten als een verffineer. Eenmaal aangebracht met een borstel, droogt het over een paar uur, waardoor de tanden worden beschermd tegen gaatjes. En het kind zal het niet inslikken als het droog is.  De kosten zijn ook een voordeel aangezien het niet aan de prijs is. De vraag die deze nieuwe studie oproept, is echter of de behandeling zelfs deze investering waard is.

Wat hebben ze gezocht?

De studie is een overzicht van 20 klinische proeven met betrekking tot het gebruik van fluoridelak in 13 landen, hetzij als onderdeel van een tandheelkundig programma of als een zelfstandige. Ze vergeleken de werkzaamheid van een fluoridelak met die van een placebo of met die van een standaardbehandeling.

De populatie die in dit overzicht in aanmerking werd genomen, bestond uit meer dan 13.600 kleuters tot 6 jaar. De reviewgebieden vergeleken het gebruik van fluoridelak alleen of bij een tandheelkundige gezondheidsprogramma. De controles omvatten placebo, geen zorg, of gebruikelijke zorg. De resultaten gezocht waren tandbederf, het aantal tanden en tandoppervlakken aangetast, en de korte en lange termijn negatieve effecten. Het verval werd geëvalueerd aan de hand van het aantal rotte, ontbrekende en gevulde tanden en oppervlakken.

De beoordelaars merkten op dat de onderzoekspopulatie voornamelijk bestond uit kinderen die een of meer risicofactoren voor tandbederf hadden, die werden behandeld met meerdere fluoridebehandelingen, waaronder gefluorideerd drinkwater, fluoridehoudende tandpasta en fluoridelak. Meer eigentijdse proeven zijn gericht op zowel kinderen met een hoog als laag risico.

Conclusie

De conclusie van de studie is dat er meer studies nodig zijn om te beslissen of een fluoridelak zijn kosten waard is in een verscheidenheid van instellingen en toepassingen. Op dit moment is fluoridelak slechts een van de alternatieven die worden gepresenteerd voor de preventie van tandheelkundige aandoeningen. En het beste zou zijn om kinderen te laten stoppen met het eten van te veel snoep en suikerhoudende dranken, want veel kinderen bleven nieuwe tandbederf te tonen of ze fluoridelak nu gebruikten of niet.

Gerelateerde berichten

Tips dentale verzorging

Mythen, feitjes en statistieken over gaatjes in je tanden

Iedereen heeft wel eens te maken had met gaatjes. Bij sommigen is het niet verder gegaan dan een angst voor gaatjes als er weer een periodieke...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden