Tandarts Vlasblom

Een klikgebit verkiezen boven een kunstgebit – waarom?

tandarts in Amsterdam Zuid

Een klikgebit verkiezen boven een kunstgebit – waarom?

Geplaatst op

Op het moment dat je door ouderdom of andere oorzaken een (bijna)  volledig nieuw gebit nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je in de meeste gevallen uit kan kiezen. Een kunstgebit is daarvan de bekendste optie. De andere optie, het klikgebit, wint de laatste jaren echter aan populariteit en heeft volgens veel mensen een aantal belangrijke voordelen over het kunstgebit. In deze blog gaan we wat dieper in op wat een klikgebit is en de voordelen ervan.

Wat is een klikgebit precies?

Zoals de naam al zegt is een klikgebit een set tanden dat je ‘vastklikt’ in je mond. Om dit mogelijk te maken worden er een aantal implantaten in je onder- of bovenkaak geplaatst. Op de plek waar normaal je tandwortels zitten plaatst de implantoloog titanium schroeven die gaan hechten aan je kaakbot. Dit aanhechten is een proces wat 6 tot 12 weken kan duren. Als alles goed vast zit wordt een constructie bovenop de implantaten geplaatst, zoals een steg of drukknoppen. Dat zijn de punten waar je het klikgebit op kunt bevestigen.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een kunstgebit?

Er zijn een aantal veelgehoorde klachten als het gaat om een kunstgebit. Veelal zit het kunstgebit te los door een slinking van het kaakbot over tijd. Dit veroorzaakt pijn in de mond, moeite met spreken, eten of lachen en een kunstgebit dat te pas en te onpas uit de mond valt. Daarnaast zijn er veel kunstgebitten met een gehemelteplaat. Dit beperkt de mate waarin je eten kunt proeven. Dat is ook voor veel mensen een probleem.

Bij een klikgebit heb je van al deze klachten geen last. Doordat het gebit vast geklikt is op een constructie van implantaten zal het altijd stevig zitten. Dat voorkomt een groot deel van de problemen die je wel bij een kunstgebit hebt. Daarnaast is een klikgebit leverbaar zonder gehemelteplaat. Op die manier behoudt je je smaak tijdens het eten.

Zijn er ook nadelen ten opzichte van een kunstgebit?

Simpel gezegd; Ja. Ten eerste is het onderhoud wat lastiger dan bij een kunstgebit, omdat je titanium onderdelen vrij moet houden van viezigheid om infecties te voorkomen. Daarnaast komt niet iedereen in aanmerking voor een klikgebit. Je moet bijvoorbeeld daadwerkelijk (bijna) geen enkele eigen tand meer overhebben. Daarnaast mag je kaak niet te ver geslonken zijn. Het is daarom goed om bij een specialist je te laten voorlichten over wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Tandartspraktijk Rivierenbuurt is een tandarts in Amsterdam Zuid met veel ervaring en een goede reputatie in het plaatsen van zowel een kunstgebit als een klikgebit. Zij kunnen je zeker helpen met meer informatie en de juiste behandeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden