Tandarts Vlasblom

De invloed van roken op je mondgezondheid

tandartspraktijk

De invloed van roken op je mondgezondheid

Geplaatst op

31 mei was het Wereld Niet Roken Dag: een mooie gelegenheid om nu echt te stoppen met roken. Een extra argument om te stoppen is namelijk de schadelijke invloed op je mondgezondheid. In dit artikel lees je wat de invloed van roken op de gezondheid van je mond is.

Tandvleesproblemen

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die roken gevoeliger zijn voor tandvleesproblemen. Er blijkt namelijk een sterk verband tussen roken en tandvleesaandoeningen te bestaan. Normaliter is rood, gezwollen of bloedend tandvlees een indicatie van tandvleesproblemen, maar nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat tandvlees minder snel bloedt. Tandvleesaandoeningen zal je daardoor minder snel herkennen, waardoor ze kunnen verergeren. Daarnaast tast roken ook je kaakbot aan en aangetast kaakbot herstelt niet meer uit zichzelf. Rokers hebben daardoor ook veel vaker en sneller last van verlies van hun eigen tanden en kiezen, waardoor ze over moeten stappen op een kunst- of klikgebit.

Genezingsproces

Als er problemen of ziektes bij rokers zijn gediagnosticeerd, dan verloopt het genezingsproces ook veel trager. Daarnaast duurt het niet alleen langer totdat de wond genezen is, maar rokers hebben ook meer kans op infecties en bijwerkingen.

Verkleuringen

Roken heeft daarnaast ook veel invloed op de kleur van je tanden. Het zorgt ervoor dat tanden en kiezen sneller geel kleuren en uiteindelijk zelfs bruin worden. Daarnaast zorgt roken er ook voor dat bijvoorbeeld kunstgebitten verkleuren.

Mondkanker

Zoals wellicht al bekend brengt roken ook risico op kanker met zich mee, niet alleen longkanker maar ook in de mond. Overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op deze ernstige ziekte nog meer. Ga daarom regelmatig naar een tandartspraktijk bij jou in de buurt voor een controlebezoek als je rookt en veel alcohol drinkt. Bij een vroege diagnose van eventuele problemen is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Stoppen met roken

Een aantal dagen voor Wereld Niet Roken Dag op 31 mei bracht de NOS het nieuws dat steeds meer Nederlanders een rookverbod willen op plaatsen waar kinderen veel komen. Hierbij kun je denken aan kinderboerderijen, zwembaden, speeltuinen en sportvelden. Uit een enquête van de Alliantie Nederland Rookvrij blijkt dat zelfs zeven op tien Nederlanders deze wens heeft.

Elk jaar overlijden er nog steeds ongeveer 35.000 mensen door de gevolgen van onder andere roken. De staatssecretaris heeft mede daarom onlangs in de Tweede Kamer opgeroepen om de prijs van een pakje sigaretten te verhogen tot 20 euro.

Onderzoek wijst uit dat stoppers al binnen twee tot zes weken positieve effecten merken in de gezondheid en conditie van hun mond. Rokers hebben bijvoorbeeld vaker last een slechte adem en stoppen met roken kan dat verhelpen. Vraag eventueel je tandarts om advies of hulp bij het stoppen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden