Tandarts Vlasblom

5 tips om je kind een tandartsbezoek leuk te laten vinden

Kindertandarts

5 tips om je kind een tandartsbezoek leuk te laten vinden

Geplaatst op

Voor veel volwassenen is angst voor de tandarts nog steeds een groot probleem. Vaak is deze angst voor de tandarts vroeger ontstaan, toen ze nog kinderen waren. Dat betekent ook dat je als ouder de mogelijkheid en verantwoordelijkheid hebt om de kinderen al vanaf een jonge leeftijd te leren dat een tandarts iets is waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn! In het beste geval vinden ze het zelfs leuk. Hoe je dat doet? We hebben vijf tips op een rijtje gezet die daarbij kunnen helpen.

Begin al vroeg

Dit spreekt redelijk voor zich, maar het is goed om je kind al vroeg kennis te laten maken me de tandarts. Neem je kind bijvoorbeeld mee als je zelf voor een controle naar de tandarts gaat, een aantal jaar voordat het kind zelf zou moeten gaan. Hoe langer je wacht, des te groter de kans op negatieve gedachten omtrent de tandarts en dus op weerstand om te gaan. Let wel op dat je je kind niet meeneemt naar bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of het plaatsen van implantaten. Dit kan juist de angst versterken.

Heb een positieve houding

Kinderen kunnen eenvoudig beïnvloed worden en zijn goed in het oppikken van positieve of negatieve signalen. Hou daarom goed rekening met de manier waarop je over de tandarts en verschillende behandelingen spreekt tegen je kind of als hij in de buurt is. Gebruik geen negatieve termen zoals ‘boren’ en ‘pijn’. Ook de tandarts kan hierin bijdragen. Ga bijvoorbeeld de eerste paar keer naar een gespecialiseerde kindertandarts. Zij hebben extra gestudeerd om met kinderen om te gaan tijdens tandartsbehandelingen.

Oefen met een rollenspel

Oefenen voor een tandartsbehandeling is een uitstekende manier om je kind bekend te laten maken met de tandarts. Doe zelf alsof je de tandarts bent en het kind de patiënt. Zo wennen ze in een bekende omgeving al aan de routine en weten ze wat ze kunnen verwachten. Daarnaast kun je het ook omdraaien, waarbij je kind de rol van tandarts kan spelen met bijvoorbeeld een pop of knuffel.

Benadruk het belang van een goede mondhygiëne

Het is goed om je kind te leren dat een bezoekje aan de tandarts noodzakelijk zijn en geen optie. Vertel daarbij dat de bezoekjes aan de tandarts helemaal leuk en kort zijn als je zelf altijd goed voor je gebit zorgt. Moedig ze dus actief aan om goed te tanden te poetsen en het gebit schoon te houden.

Beloon je kind

Dit is een van de standaard tips als het gaat om kinderen een bepaald gedrag aan (of af) te leren. Door middel van een beloning bij een goede prestatie raken kinderen gemotiveerd. Tandartsen passen dit zelf uiteraard ook toe, met bijvoorbeeld een lolly of een tandenborstel na de controle. Let wel op dat je hierin niet doorschiet!

Gerelateerde berichten

Tips dentale verzorging

Mythen, feitjes en statistieken over gaatjes in je tanden

Iedereen heeft wel eens te maken had met gaatjes. Bij sommigen is het niet verder gegaan dan een angst voor gaatjes als er weer een periodieke...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden