Tandarts Vlasblom

5 stappen om de pijn in je kaak te verlichten

tandarts

5 stappen om de pijn in je kaak te verlichten

Geplaatst op

Kaakpijn, of ook wel tempomandibulaire gewrichtsaandoening genoemd, als een veel voorkomende aandoening die jaarlijks miljoenen mensen aangaat. De meeste mensen die kaakpijn krijgen, krijgen het voor een korte periode van tijd als gevolg van een intense hoeveelheid stress in hun leven of letsel. Sommige mensen krijgen meer chronische kaakpijn, die bijzonder moeilijk te behandelen is. Er zijn namelijk niet veel beproefde behandelingsmethoden voor chronische kaakpijn die effectief zijn.

In dit artikel zal je leren hoe je je kaakpijn effectief kunt behandelen in vijf eenvoudige stappen, waarbij je van de meest basale naar meer gecompliceerde stappen gaat. Als een lagere stap niet effectief is voor je, ga dan naar de volgende stap.

Disclaimer: Als je kaakpijn aanhoudt, neem dan contact op met een medische professional of tandarts.

Stap 1: IJs

Zoals de meeste verwondingen of zwellingen, kan ijs de pijn verdoven en de genezing vergemakkelijken. Twintig minuten erop, twintig minuten eraf moet voldoende zijn. Hoe langer je dit kunt doen, hoe sneller de genezing zal zijn.

Stap 2: Ibuprofen of andere pijnstilling

Lukt gewoon ijs niet, dan kun je overgaan op milde medicijnen. De meeste kaakpijn wordt veroorzaakt door zwelling van het kaakgewricht, als gevolg van overmatige klemming (bruxisme) of spanning. Wanneer je maatregelen neemt om de zwelling te verminderen, kun je het gewricht helpen te genezen terwijl je tegelijkertijd de pijn wegneemt.

Stap 3: Eten van zacht voedsel

Een zachte voeding wordt vaak aanbevolen voor de eerste dagen of weken van genezing van de kaak nadat de pijn is opgetreden. Dit vermindert de spanning op de kaak. Denk aan het eten van voedsel zoals yoghurt, soepen, smoothies en pasta. Zorg er alleen voor dat je een gezonde voeding behoudt en blijf zoveel mogelijk suikers vermijden, want van fructose is bekend dat het ontstekingen en hypertensie veroorzaakt.

Stap 4: Langdurige behandeling.

Als je kaakpijn nu nog niet genezen is, moet je beginnen met een langdurige behandeling. Een eenvoudige manier om met deze langdurige behandeling te beginnen is door te beginnen met kaakoefeningen. Eenvoudige kaakoefeningen, zoals het heen en weer bewegen van je kaak terwijl je je hand er tegenaan gedrukt wordt, kunnen je helpen je kaak te versterken en je meer controle over je kaak te geven.

Stap 5: Ga naar de hoofdoorzaak van de pijn

Als kaakpijn gedurende vele weken of maanden een probleem wordt, is er meestal een onderliggende oorzaak. Vaak is de onderliggende oorzaak stress of klemming. Overweeg om een stressbeheersingscursus te volgen of een gebitsbeschermer te nemen om te helpen voorkomen dat je gedurende de nacht je tanden vastklemt.

Gerelateerde berichten

Tips dentale verzorging

Mythen, feitjes en statistieken over gaatjes in je tanden

Iedereen heeft wel eens te maken had met gaatjes. Bij sommigen is het niet verder gegaan dan een angst voor gaatjes als er weer een periodieke...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden